Έρευνα: Πόσο επηρεάζει το αλκοόλ και η καφεΐνη τα αποτελέσματα των θεραπειών γονιμότητας;




Οι γυναίκες που πίνουν συχνά αλκοολούχα ποτά έχουν χειρότερα αποτελέσματα όταν κάνουν εξωσωματική γονιμοποίηση ή μικρογονιμοποίηση ωαρίου, δύο συνηθισμένες θεραπείες γονιμότητας. Νέα ανάλυση μελετών έδειξε ότι αυτό ισχύει για τις γυναίκες που καταναλώνουν περισσότερα από 84g αλκοολούχων ποτών την εβδομάδα (περίπου 7 ποτά).

Ένα ακόμα εντυπωσιακό εύρημα είναι ότι ακόμα κι αν ο άνδρας καταναλώνει την ίδια εβδομαδιαία ποσότητα αλκοόλ, τα ποσοστά γεννήσεων ζωντανών μωρών μετά από τις δύο αυτές θεραπείες γονιμότητας, είναι μειωμένα.

Η νέα ανάλυση, που δημοσιεύτηκε στην επιστημονική επιθεώρηση Acta Obstetricia et Gynecologica Scandinavica, δεν διαπιστώνει καμία σχέση μεταξύ της κατανάλωσης καφεΐνης και των ποσοστών επίτευξης εγκυμοσύνης και των γεννήσεων ζωντανών μωρών μετά από θεραπείες γονιμότητας

Η ανάλυση περιελάμβανε όλες μελέτες που είχαν δημοσιευθεί μέχρι τον Ιούλιο του 2022. Επτά μελέτες είχαν γίνει για την κατανάλωση καφεΐνης και 9 μελέτες για την κατανάλωση αλκοόλ, με συνολικά 26.922 γυναίκες ή/και τη σύζυγό τους που υποβλήθηκαν σε θεραπεία γονιμότητας.

Η πιθανότητα επίτευξης εγκυμοσύνης μετά από τις θεραπείες γονιμότητας μειώθηκε κατά 7% στις γυναίκες που κατανάλωναν 84g αλκοόλ την εβδομάδα σε σχέση με εκείνες που δεν πίνουν αλκοόλ. Για τους άνδρες που κατανάλωναν 84 g αλκοόλ την εβδομάδα, η πιθανότητα των συντρόφων τους να γεννήσουν ένα ζωντανό μωρό μειώθηκε κατά 9%.

"Τα ζευγάρια πρέπει να γνωρίζουν ότι ορισμένοι τροποποιήσιμοι παράγοντες του τρόπου ζωής τους, όπως η συνήθεια να πίνουν αλκοόλ, μπορεί να επηρεάσουν τα αποτελέσματα της θεραπείας γονιμότητας. Ο τρόπος όμως με τον οποίο αυτοί οι τροποποιήσιμοι παράγοντες επηρεάζουν το αναπαραγωγικό σύστημα δεν είναι σαφής και χρειάζεται περαιτέρω έρευνα για να αποσαφηνιστεί", σύμφωνα με τους ερευνητές.


Το κείμενο επιμελήθηκε ο Ιάκωβος Σούσης Msc, FRCOG, Μαιευτήρ-Γυναικολόγος, Ιατρός Αναπαραγωγής.


Πηγή: Capital.gr